Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Wet kwaliteitsborging: uitstel is geen afstel

De herkomst van een ei is beter gedocumenteerd dan de gebruikte materialen bij een gebouw.

De Wet Kwaliteitsborging is uitgesteld, maar zal met extra aanpassingen een doorstart maken en alsnog het parlement paseren. Extra rechtszaken moeten de hiaten aanvullen, want er kleven nog veel losse eindjes aan private toetsing: “En waar haal je 900 kwaliteitsborgers vandaan.”

Die voorspellingen komen op tafel tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Bouwrecht Advocaten. De juristen krijgen straks de handen vol als de wet alsnog tot uitvoering komt. De brede overtuiging leeft dat het uitstel geen afstel zal betekenen.

Terug naar 2e Kamer geen optie

“Een jaar vertraging ongeveer”, schat prof. Richard Neerhof van de VU Amsterdam in. Hij zat vorige week nog bij de betrokken ambtenaren op het ministerie om de huidige status te bespreken, inclusief de mogelijkheden voor een doorstart. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren kan zorgen voor een frisse blik om de wet op enkele punten aan te scherpen, is zijn inschatting.

De voorbereiding van de wet duurt inmiddels bijna tien jaar en de politieke werkelijkheid leert dan dat van afstel dan bijna geen sprake meer kan zijn. “Verwacht een tactiek van extra aanvullingen via een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) om de pijnpunten in de Eerste Kamer weg te nemen. De route om met hele nieuwe wetgeving terug te gaan naar de Tweede Kamer is veel te risicovol en tijdrovend”, voorspelt Neerhof.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Bouwaanvraag, Ontwerp, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Juridisch adviseur/jurist/advocaat, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Aannemer