Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Wet kwaliteitsborging: kabinet wil uitstel van stemming

Het kabinet is er nog niet over uit hoe het verder moet met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Minister Plasterk wil wel dat de Eerste Kamer de stemming uitstelt. Dat blijkt uit een brief van minister Plasterk die vrijdagmiddag naar de beide Kamers is gestuurd. 

“Gedurende het debat bleek dat op enkele onderdelen bij uw Kamer nog zorgen leven. Om die reden beraadt het kabinet zich nog op het voorliggende wetsvoorstel. In verband hiermee verzoek ik u de stemmingen over het wetsvoorstel aan te houden”, schrijft Plasterk in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.
De wet die bouwtoezicht bij private partijen neerlegt, stuitte dinsdag op weerstand van het CDA. De Christendemocraten vinden dat de wet te veel aansprakelijkheidsrisico’s bij bouwbedrijven legt. Vooral als zij te maken hebben met grote opdrachtgevers die zich laten bijstaan en adviseren door allerlei deskundige partijen.

Onmogelijke route

Eigenlijk is er geen manier om dit ‘probleem’ te tackelen, liet minister Plasterk weten tijdens het debat. Opdrachtgevers en de bijbehorende aansprakelijkheidsregels uitsplitsen in categorieën (professioneel, of niet) is volgens hem niet mogelijk. “Dan is het einde zoek.”
Maar het CDA legde zich daar niet bij neer en dreigde aanstaande dinsdag tegen te stemmen als de minister niet met een oplossing kwam. Plasterk stond met de rug tegen de muur, omdat hij het CDA nodig heeft voor een meerderheid, en kon niet anders dan tegemoetkomen aan de wensen van het CDA.

Novelle

De minister beloofde daarom toe om het dilemma nog eens in het kabinet te bespreken. Hij dacht aan het schrijven van een novelle (wijziging op het wetsontwerp of aanvulling). In dat geval moet de herziene wet echter weer langs de Tweede Kamer. En dat betekent maanden vertraging, of kan in het ‘ergste’ geval zelfs het einde van deze wet betekenen, omdat de politieke verhoudingen na de verkiezingen totaal anders liggen. In de brief aan de Kamer wordt echter niet meer over een novelle gerept. Waarom is onduidelijk.

Lees verder (Cobouw, 7 juli 2017)

Bron: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Ontwikkeling, Ontwerp
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Ontwerper, Juridisch adviseur, Inspecteur, Architect, Adviseur BWT, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Constructeur, Aannemer