Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

VNG: aanpassingen nodig in Wet voortgang energietransitie

Afbeelding: Cofely

In de Tweede Kamer was 17 januari een hoorzitting over het Wetsvoorstel voortgang energietransitie. De VNG pleitte tijdens de hoorzitting voor een aantal noodzakelijke aanpassingen van de wet willen we tot de nodige versnelling van de energietransitie komen.

Het wetsvoorstel gaat onder meer over wijzigingen in de Gaswet en de Electriciteitswet en over de taken en rollen van marktpartijen en publieke netbeheerders. De VNG wil onder andere voldoende ruimte voor netbeheerders, zodat zij in staat worden gesteld om gemeenten te ondersteunen bij hun grote ambities in de energietransitie.
 
Gemeenten willen regie
De energietransitie op zich, en de uitdaging daarbij om miljoenen woningeigenaren en ondernemers mee te krijgen en te verleiden stappen te zetten en te investeren, is een enorme opgave. Gemeenten willen de regie in de energietransitie. Zij staan dicht hun inwoners en bedrijven en kennen hun wijken en infrastructuur. Maar ze kunnen dit niet alleen. Dit alles doen ze met veel partners: de waterschappen, provincies, het Rijk, kennisinstellingen, adviesbureaus, marktpartijen en netbeheerders. Zo werken momenteel 80 gemeenten met deze partijen in regionaal verband samen aan energiestrategieën waarin ook keuzes worden gemaakt over de gewenste energie-infrastructuur van de regio.

Links

Lees verder bij VNG

Bron: 
VNG
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Ontwikkeling, Beheer/Onderhoud, Financiering/Exploitatie, Ontwerp, Initiëring/Voorbereiding, Initiatief, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Gebouwbeheerder, Aannemer