Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

VEH: stop de stoeptax op verbouwingscontainer

Vereniging Eigen Huis wil dat er een einde komt aan de stoeptax, de gemeentebelasting op tijdelijke containers en wc-units die tijdens de verbouwing van een huis op de straat of stoep staan. In veel gemeenten moeten mensen hiervoor honderden euro’s betalen. Vereniging Eigen Huis onderzocht de kosten in 40 gemeenten en de verschillen zijn enorm. Nijmegen spant de kroon met een rekening van €463.

De vereniging vindt dat gemeenten het gebruik van openbare grond voor een korte periode kosteloos moeten toestaan. Alleen als een gemeente parkeergelden misloopt of kosten moet maken is een compensatie redelijk. Afschaffing van deze zogeheten precario of leges past ook bij het overheidsstreven om de administratieve lastendruk in een participatiesamenleving te verlagen.

Geen enkel begrip
In driekwart van de onderzochte gemeenten moeten eigenwoningbezitters precario of leges betalen als ze bij een verbouwing tijdelijk een container en/of wc-unit op de stoep of straat willen zetten.   Huiseigenaren hebben hiervoor geen enkel begrip. Ze betalen vaak ook al leges voor een bouwvergunning en gaan vrijwel altijd meer onroerende-zaakbelasting (ozb) betalen omdat hun huis na de verbouwing een hogere woz-waarde krijgt.

Links

Lees verder bij VEH

Bron: 
Vereniging Eigen Huis
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Uitvoering/Realisatie
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Aannemer