Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Regeerakkoord Rutte III: de belangrijkste plannen voor woningcorporaties

Het kabinet-Rutte III presenteerde dinsdag 10 oktober 2017 zijn regeerakkoord. Aedes geeft een overzicht van de belangrijkste plannen voor woningcorporaties.

Huurmarkt

 • In de afspraken met mede-overheden voor meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector betrekt het kabinet de aanbevelingen van de Samenwerkingstafel Middenhuur van Rob van Gijzel. Het kabinet wil daarnaast dat de mogelijkheden in het gemeentelijk beleid om het aanbod te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen, ten volle worden benut.
 • De markttoets wordt vereenvoudigd op plaatsen waar geen commerciële partij bereid blijkt of in staat is om te investeren in middenhuur-woningen.
 • De kerntaak van corporaties blijft het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen aan mensen met een laag inkomen of aan mensen die om andere redenen moeilijk passende huisvesting kunnen vinden. >
   >
  Verhuurderheffing
  • Corporaties die investeren in verduurzaming krijgen een korting op de verhuurderheffing. Het kabinet reserveert hiervoor 100 miljoen euro per jaar vanaf 2021. 
  • Deze duurzaamheidsaftrek loopt vanaf 2019 op met 25 miljoen euro per jaar tot 100 miljoen structureel vanaf 2022. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de investering in verduurzaming van de woningvoorraad.
  • Deze korting is een echte aftrek en er komt geen verhoging van de verhuurderheffing. Dus 1,7 miljard euro verhuurderheffing wordt met aftrek 1,6 miljard euro. 

  Huurtoeslag

  • Het nieuwe kabinet schrapt de harde inkomensgrens voor de huurtoeslag. Dat voorkomt dat mensen ineens een belangrijke toeslag verliezen, als ze één euro te veel gaan verdienen. 
  • Huurders krijgen minder huurtoeslag omdat deze niet meer wordt gekoppeld aan de koopkrachtontwikkeling, maar aan de huurprijsontwikkeling.
  • Het kabinet wil mogelijke vereenvoudigingen van de huurtoeslag doorvoeren, maar het is nog niet bekend welke. 

Links

Lees verder bij Aedes

Bron: 
Aedes
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Financiering/Exploitatie, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Juridisch adviseur/jurist/advocaat, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer