Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Recept voor brandveilige gebouwen volgens woningcorporatie Havensteder

Voor woningcorporaties is het een uitdaging al hun complexen brandveilig te krijgen én te houden. Woningcorporatie Havensteder gooide het roer om. Ze bedacht met RPS advies- en ingenieursbureau een recept voor het proactiever aanpakken en beheersen van risico’s.

Het is spitsuur bij appartementencomplex Oostmolensteyn. Een aantal zestigplussers parkeert de scootmobiel in het voorportaal van hun domicilie in de Rotterdamse wijk Kralingen. Als het gaat om het brandveilig maken en houden van gebouwen levert het stallen van dit vervoermiddel vaak een probleem op. Zo komt het weleens voor dat een scootmobiel de vluchtroute blokkeert. Ook bestaat de kans dat de kunststofdelen vlamvatten bij ontbranding. Het leverde Havensteder onlangs een aanschrijving van de gemeente op. Inmiddels is er bij de ingang van Oostmolensteyn een apart compartiment gemaakt waar de scootmobielen veilig geparkeerd kunnen worden.

Aanschrijvingen voorkomen

Het is een treffend voorbeeld van hoe processen bij Havensteder in het vervolg niet meer moeten gaan, vinden ze bij de woningcorporatie. “Want als je wordt overvallen door dit soort incidentele aanschrijvingen loop je continu achter de feiten aan”, weet Linda Peters, adviseur programma en innovatie bij Havensteder. Met een proactiever beleid voor het bepalen, beheersen en aanpakken van risicogebieden wil de woningcorporatie aanschrijvingen voortaan voor zijn.

Een stevige klus als je praat over een portefeuille van circa vijfenveertigduizend woningen en tienduizend bedrijfsruimten verdeeld over ruim zestienhonderd complexen. Veel van deze gebouwen stammen uit de jaren zestig en zeventig. “Als je die eisen voor brandveiligheid afzet tegen wat nu de norm is, kun je ervan uitgaan dat de panden op bepaalde onderdelen niet voldoen”, weet brandveiligheidsadviseur Nelius Arends van RPS. “Dat los je niet in één keer op. Je moet dat risicogericht benaderen door te prioriteren. Uitgangspunt daarbij is dat bewoners bij brand het gebouw tijdig kunnen verlaten.”

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer