Nieuws
Bert Maes, Richard Harmanni en Judith Bohan

Papierbehang: historie, conservering en restauratie

Onderzoek naar en behoud van papierbehang in Erfgoed en oude woonhuizen maken steeds meer deel uit van het bouwhistorisch onderzoek.

De vaak meerdere behanglagen zijn als jaarringen die een geschiedenis weerspiegelen van decoratie, ontwerp, materiaal, technieken en appreciatie van bewoners.

In Nederland kennen we het papierbehang al vanaf de late zestiende eeuw, maar pas na 1800 wordt het een meer algemeen en gewild artikel. Met de uitvinding van het machinaal vervaardigde ‘eindeloze papier’ op rollen wordt het voor iedere beurs ook betaalbaar. Collecties van papieren behangsels en in situ bewaard gebleven behangsels zijn extra kwetsbaar en vragen om speciale aandacht en zorg.

In dit deel van de praktijkreeks wordt aandacht besteed aan de historie en de technieken van conservering en restauratie. De auteurs willen op deze wijze de kennis omtrent historisch papierbehang vergroten en een bijdrage leveren aan het beheer en behoud van een minder bekend doch uiterst boeiend en waardevol deel van ons cultureel erfgoed.

  

Bron: 
Praktijkreeks Cultureel Erfgoed
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: