Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Onduidelijkheid rond WBDBO

Er is een vraag die Emiel van Rossum, directeur en docent bij Brandpreventie Academy, al enige tijd bezighoudt. 'Ik heb deze vraag ook her en der bij de slimme Bouwbesluitdeskundigen van ingenieursbureaus neergelegd, die daar helaas geen antwoord op hadden.'

Het gaat over een aspect in het Bouwbesluit, waarvan ik denk dat het niet doelmatig is. Deze vraag werd bij mij nog prangender, toen ik in het concept Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) zag dat het deels gerepareerd leek, maar lang niet helemaal.

Richting brandwerendheid

In het Bouwbesluit wordt de richting van brandwerendheid bepaald door de zinsnede die bij de WBDBO artikelen (2.84, 2.90, 2.94 en 2.100) wordt gebruikt voor het aanduiden van de WBDBO. Een voorbeeld hiervan is artikel 2.94 lid 2 van het Bouwbesluit, dat schrijft:

“De volgens NEN 6068 bepaalde weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van een beschermd subbrandcompartiment naar een andere ruimte in het brandcompartiment is ten minste 30 minuten.”

In dit artikel staat duidelijk: van en naar. Dit zijn belangrijke woorden in de bepaling van de richting van de WBDBO. Hieruit kan bijvoorbeeld ontleend worden dat tussen twee beschermde subbrandcompartimenten tweezijdig WBDBO 30 is vereist, omdat vanuit beide beschermde subbrandcompartimenten van binnen naar buiten geldt. Als je deze twee beschermde subbrandcompartimenten dus tegen elkaar aanlegt, heb je op de wand die de twee beschermde subbrandcompartimenten scheidt, de eis twee kanten op liggen. Hieruit kun je ook ontlenen dat vanuit een beschermd subbrandcompartiment naar een beschermde vluchtroute de eis enkelzijdig geldt, omdat er alleen een eis vanuit een beschermd subbrandcompartiment naar een andere ruimte geldt. Er is in het Bouwbesluit geen eis vanuit een beschermde vluchtroute naar een andere ruimte opgenomen.

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Ontwerp, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer

Gerelateerde artikelen