Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Onderhoud monument fors duurder in 2017

Eigenaren van monumenten die hun pand gebruiken voor wonen of werken kunnen onderhoudskosten in 2017 niet langer fiscaal aftrekken. Dit geldt voor panden die zijn opgenomen in het Rijksmonumentenregister.

Er komt een summiere overgangsregeling. Bezitters van monumentale panden kunnen dit jaar nog 80 procent van de onderhoudskosten aftrekken tegen maximaal 52 procent. Daarmee betalen zij netto 60 procent van de totale onderhoudskosten. Per 2017 wordt dit 100 procent.

In een reactie op de wijziging waarschuwt de Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen (VPHB) minister Bussemaker (OCW) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) voor een 'monumentale' vergissing. De plannen om de fiscale aftrek van onderhoud voor rijksmonumenten af te schaffen hebben grote gevolgen voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. Volgens de vereniging is de kans groot dat hierdoor op termijn een nieuwe restauratieachterstand ontstaat.

Directeur Belastingadvies Edwin Ufkes bij adviseurs- en accountantsorganisatie Accon AVM zegt dat er 63.482 monumenten in het register zijn opgenomen. Eigenaren van deze panden gaan twee derde meer betalen aan zowel het jaarlijks onderhoud als het herstel op achterstallig onderhoud aan hun huis, kantoor of belegging. 'Dat kan het buitenschilderwerk zijn, vervangen van kozijnen maar ook verbeteringen zoals het vervangen van een oude keuken of aanbrengen van nieuwe muren.’

(de Architect, 27 september 2016)

Bron: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Begroting/Prijsbepaling, Financiering/Exploitatie
Doelgroep: 
Opdrachtgever, Architect, Adviseur BWT, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Gebouwbeheerder, Coördinator BWT