Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Normen noodverlichting beter afstemmen

Noodverlichting is veel meer dan het alom bekende groene bordje met het pijltje en het rennende mannetje. Zo is er de eis of norm dat noodverlichting een uur lang op volle sterkte zichtbaar moet blijven. Er zijn dan ook verschillende categorieën noodverlichting, normen en wetten die van toepassing zijn. Binnenkort zal een aantal regelingen worden opgenomen in de Omgevingswet

Vaak wordt er een directe relatie tussen noodverlichting en brandveiligheid gelegd. Maar noodverlichting is niet in de eerste plaats bedoeld om veilig te vluchten bij brand. Pas wanneer brand gepaard gaat met uitval van stroom moet de noodverlichting aangaan, maar ook zonder dat kan noodverlichting een levensreddende functie hebben.

Noodverlichting dient om mensen in staat te stellen veilig een gebouw te verlaten wanneer de netspanning uitvalt, ongeacht de oorzaak. Annet van der Horn is Standardization Consultant bij de NEN. Ze maakt nieuwe normen en zorgt ervoor dat bestaande normen onderhouden blijven. Hiervoor begeleidt ze de normcommissie ‘Verlichting’, waarin alle belanghebbende partijen op het gebied van licht en verlichting zijn samengebracht. Van der Horn: “Een norm is niets anders dan een afspraak tussen partijen – gemaakt in consensus – binnen een bepaalde branche. Een norm kan na publicatie gebruikt worden, maar dit is niet verplicht. Tenzij de norm in de regelgeving – bijvoorbeeld het Bouwbesluit – wordt opgenomen. Wordt een norm in een contract opgenomen, dan is er ook een verplichting.”

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Gebouwbeheerder, Aannemer