Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Nog steeds tientallen zwembaden met gevaarlijk roestvrij staal

Een roestvrijstalen draagdeel aan het plafond waar door chloordampen corrosie is opgetreden. Foto: BWTInfo.

Ondanks strengere wetgeving zijn er nog altijd zeker 64 overdekte zwembaden in Nederland waar gevaarlijk roestvrij staal (rvs) aanwezig is in delen waar dat niet is toegestaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Van nog eens bijna 50 zwembaden hebben gemeenten geen idee of er gevaarlijke materialen gebruikt worden.

Rvs werd tot een paar jaar geleden gebruikt in zwembaden om bijvoorbeeld lampen op te hangen boven een bad of om zwembadtrapjes te monteren. Door chloordampen kan de constructie worden aangetast en ontstaat corrosie. Delen kunnen dan afbreken of naar beneden vallen. 

Overlijden baby Rosalie

Dat laatste gebeurde in 2011, toen een geluidsbox in zwembad De Reeshof in Tilburg naar beneden viel. Daarbij kwam baby Rosalie te overlijden. Haar moeder raakte gewond. Uit onderzoek bleek dat de gemeente het onderhoud van het zwembad niet op orde had.

Na dit ongeluk werd de wet aangepast en werden zwembaden gedwongen zichzelf te laten controleren op de aanwezigheid van niet-resistent, ofwel gevaarlijk rvs. Vóór 1 januari 2017 moesten de zwembaden het gevaarlijke rvs verwijderd hebben. 

Nog steeds gevaarlijk rvs

Vorig jaar bleek al uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat veel zwembaden hun zaken niet op orde hadden. Een jaar later nam RTL Nieuws de stand van zaken op in die 168 gemeenten waarvan al bekend was dat zwembaden niet voldeden, of waar dat onduidelijk was.

Wat blijkt? Tientallen zwembaden voldoen al anderhalf jaar niet aan de wet. Alleen al in Rotterdam gaat het om 25 zwembaden. In Heerlen is een zwembad na vragen van RTL Nieuws over de veiligheid ervan per direct gesloten. Om welk zwembad het gaat wil de gemeente geheim houden. Ook veel andere gemeenten willen niet zeggen welke zwembaden het gevaarlijke rvs nog gebruiken.

Links

Lees verder bij BWTInfo

Bron: 
BWTinfo
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Constructeur, Aannemer