Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

nieuwe campagne ‘Stop CO-vergiftiging’

Brandweer Nederland is gestart met een nieuwe campagne om het aantal koolmonoxide (CO)-slachtoffers tegen te gaan. Elk jaar overlijden in Nederland 11 mensen aan een CO-vergiftiging en belanden 150 mensen in het ziekenhuis. Niet voor niks wordt het gas door de brandweer ‘een echte sluipmoordenaar’ genoemd.

In het Duitse Arnstein werden zondag 29 januari 2017 zes tieners dood aangetroffen in een tuinhuisje. Ze bleken te zijn overleden door koolmonoxidevergiftiging. 

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.
 
Onvolledige verbranding van organische stoffen
 
CO is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van organische stoffen. Het kan ontstaan bij slecht onderhouden of functionerende geisers, kachels en CV-installaties. Regelmatig komt het voor dat koolstofmonoxide ontsnapt bij nieuwe CV-ketels die niet goed zijn geïnstalleerd. Verkeerde stookgewoonten en een slechte schoorsteen kunnen ook tot een ophoping van CO leiden. Ook bij brand is de kans op een CO-vergiftiging hoog.

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Beheer/Onderhoud, Gebruik
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer