Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

'Monumenten kunnen ook meegroeien met de tijd'

Het is niet zo dat monumenten altijd hetzelfde moeten en zullen blijven. Monumenten kunnen ook meegroeien met de tijd. Dat zei Karel Loeff van Erfgoedvereniging Bond Heemschut gisteravond in de uitzending van EénVandaag over de aanwijzing van twee Rijksmonumenten.

In de uitzending stond onder meer Maurice Witvoet uit Enschede centraal. Hij is eigenaar van een benzinepomp en stelt dat hij zit met een niet rendabel bedrijf. Maar doordat het gebouw een Rijksmonument is, kan hij noodzakelijke veranderingen niet doorvoeren. En dat zou wel eens het einde kunnen betekenen van zijn familie-bedrijf.

"Monumenten kunnen ook meegroeien met de tijd. Dat hebben ze ook altijd gedaan. Maar dat moet wel op een manier die past bij de waarden van het monument" zo stelt Karel Loeff in reactie op het verhaal. "In het geval van het pompstation en het tanken over de grens is dat er wellicht een ander probleem is dan de aanwijzing tot Rijksmonument. Wat je ook wel ziet is dat monumenten bijdragen aan belevenis en misschien is dat iets waar je een nieuw verdienmodel uit zou kunnen putten."

Lees verder (Heemschut, 14 september 2017)

Bron: 
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Ontwikkeling, Beheer/Onderhoud, Initiatief, Gebruik
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Ontwerper, Inspecteur, Architect, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder