Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Mislukte aanbesteding: Tweede Kamer dringt aan op verplichte compensatie

Bij een mislukte aanbesteding krijgt nu niemand de tenderkosten vergoed. De inschrijvers draaien volledig op voor de kosten omdat opdrachtgevers bewust compensatie uitsluiten en de gang naar de rechter blokkeren. Oneerlijk, oordeelt de Tweede Kamer.

Dinsdagmiddag heeft het parlement een motie aangenomen van VVD en CDA om verplichte compensatie bij mislukte aanbestedingen te regelen. Staatssecretaris Mona Keijzer belooft het onderwerp toe te voegen aan het lopende onderzoek naar tenderkosten.

800 mislukte aanbestedingen, 1 x kosten vergoed
De Tweede Kamer stelde het onderwerp aan de kaak naar aanleiding van de evaluatie van de aanbestedingswet en het traject Beter Aanbesteden. Directe aanleiding was een onderzoek van bureau Significant: Van alle tenders mislukt 3 tot 5 procent. Tussen 2013 en 2015 gaat het om 866 mislukte aanbestedingen, waarbij slechts bij 1 tender een vergoeding is betaald.
 
Het percentage mislukte tenders klimt momenteel omhoog door de aantrekkende bouw en de achterblijvende budgetten. Regelmatig moet een tender worden overgedaan en dan zijn opnieuw extra tenderkosten te verwachten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het theater in Den Bosch, het Feringa Lab van de universiteit Groningen of de renovatie van museum Arnhem.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Aanbesteding/Gunning, Financiering/Exploitatie
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Juridisch adviseur/jurist/advocaat, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer

Gerelateerde artikelen

11-07-2018
tijdschriftartikel
05-07-2018
tijdschriftartikel
20-10-2016
literatuur
28-06-2016
nieuws