Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Liftinstituut: ‘Gebruik lift bij brand kan, zij het onder voorwaarden’

René Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken, stelt in het kader van de start van de Nationale Brandpreventieweken: “Een lift is bij brand in een seniorencomplex vaak de meest veilige én enige vluchtweg voor een oudere die niet in staat is om zelf via een trap te vluchten.”

Het Liftinstituut deelt deze opvatting. Maar maakt daarbij wel de kanttekening dat dit alleen kan als aan de nodige randvoorwaarden wordt voldaan.

Lessen uit het verleden

“Bij de aanslag op de Twin Towers in de VS bleek dat veel van de mensen die tegen de regels in met de lift het gebouw wilden ontvluchten daarin ook slaagden. Doordat de trappenhuizen verstopt raakten, bleek dat een onmogelijke vluchtroute”, vertelt Koos van Lindenberg, voorlichter bij Liftinstituut.

“Het gebruik van de lift bij brand is in een aantal situaties eigenlijk onontkoombaar. Zeker in onze vergrijzende samenleving waarbij we in toenemende mate hoogbouw toepassen. Maar daarbij moet wel aan strikte randvoorwaarden worden voldaan. Zo moet de lift aan een aantal aanvullende technische eisen voldoen en moet de evacuatie met behulp van de lift onder begeleiding van daartoe opgeleide personen plaatsvinden. Om chaos te voorkomen en om niet het risico te lopen dat de lift uitvalt en de gebruikers als ratten in de val zitten.”

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
BrandVeilig.com
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer