Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Kleine corporaties vinden elkaar bij aanbesteding

De aanbesteding van liften en centrale verwarmingsketels kan efficiënter, dacht een groep bestuurders van kleine Zuid-Hollandse woningcorporaties. ‘We hebben elkaar gevonden in de overtuiging dat je als kleine corporaties samen sterker staat’, zegt Frans Desloover van corporatie Ressort Wonen uit Rozenburg. Bijkomend voordeel: de huurders profiteren mee. 

Samen hebben de kleine corporaties een projectgroep gevormd en een aantal vastgoedcategorieën benoemd waarop ze willen samenwerken. Ze wilden samenwerken op het onderhoud en de vervanging van de centrale verwarming, op liftonderhoud, en op liftadvies. ’We begonnen halverwege 2016 met de overleggen en in maart 2017 zijn we echt gestart. Nu hebben we al nieuwe categorieën benoemd waar we ook op samen willen werken bij de inkoop’, zegt Desloover. Dat zijn rioolonderhoud, rioolontstopping en de automatische deuropeners. 

Eenpitters vinden elkaar
In de projectgroep zitten medewerkers van de zes samenwerkende corporaties, begeleid door een inkoopadviseur van Trevian. Desloover: ‘We hebben niet allemaal een aparte inkoopfunctionaris. Bij ons is daarom de coördinator Dagelijks Onderhoud lid van de projectgroep. Ieder van deze medewerkers was hiervoor een eenpitter binnen de eigen organisatie en nu werken ze samen.’ De boodschap die de groep meekreeg van hun bestuurders was dat die langs drie lijnen resultaten wilden zien:

  • Beter: voor de huurder en de organisatie
  • Boeiend: voor de betreffende medewerker
  • Betaalbaar: mag goedkoper

Links

Lees verder bij Aedes

Bron: 
Aedes
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Beheer/Onderhoud, Aanbesteding, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Opdrachtgever, Gebouwbeheerder, Aannemer