Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Hoe snel bezwijken tunnels? Nachtelijke brandproeven in A2 Maastricht

Impressie: Avenue2

Hoe snel bezwijkt het beton in de Coentunnel of A4-tunnel bij een mega-brand. Veel te snel, bleek uit proeven met betonblokken in het laboratorium, nu wordt het beton in de tunnels zelf aan hitte blootgesteld. Bij nacht en ontij brandt de speciale oven komende week in de A2-tunnel in Maastricht.

Met een speciale oven van 1 x 1 meter testen onderzoeksbureau Effectis en aannemer Strukton ter plekke het beton op afspatgedrag. Op 15 verschillende plekken wordt de test herhaald, bevestigt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Er is goed nagedacht over de de wanden en plafonds met en zonder extra hitteschilden. Na een paar keer proefdraaien is het nu tijd voor de echte testen.

“De oven bereikt een hitte van een megabrand van 200 MegaWatt en dan wordt gekeken hoe en wanneer het beton reageert. Beide partijen kijken steeds mee en eventuele schade wordt zo snel mogelijk hersteld door de onderhoudsaannemer Strukton, die ook de tunnel heeft gebouwd”, licht Suzanne Maas van Rijkswaterstaat toe.  Nog deze zomer hoopt de projectorganisatie in Maastricht meer duidelijkheid te hebben of extra maatregelen nodig zijn.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Constructeur, Aannemer