Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Hijskraan krijgt meer ruimte in binnenstad: wettelijke eisen in aantocht

Hijskranen krijgen meer ruimte in de stad. Dat wordt bij wet geregeld. Aanleiding is een dodelijk ongeval met vallende steigerdelen in Den Haag, waarbij een voorbijganger om het leven kwam. René van der Steen, voorzitter van het Zwarte Corps (de bond van machinisten), is blij met de eenduidige regels die in aantocht zijn. “Overal gelden nu andere richtlijnen. En iedereen geeft daar weer zijn eigen draai aan. Dat leidt tot irritaties, discussies en gevaarlijke situaties.”

Wat is het nut van een bouwhek als vallende materialen ernaast kunnen neerploffen? Precies op die zere plek legde de Onderzoeksraad voor Veiligheid de vinger na een noodlottig ongeval in Den Haag in 2016.

Er ging van alles mis en mogelijk wordt de kraanmachinist nog vervolgd. Maar wat iedereen bijblijft is dat negen van de twintig losgeraakte tralieliggers van ruim 60 meter hoogte ver buiten de bouwhekken belandden. Boven op een voorbijganger. Dood.

“Dat dit uitgerekend Den Haag moet overkomen”, reageerde Wico Ankersmit vrijwel onmiddellijk na de tragedie. Ankersmit is directeur van de Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland (VWBTN) en weet als geen ander dat de hofstad koploper is op het gebied van omgevingsveiligheid.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Sloop, Regelgeving
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Constructeur, Aannemer