Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Grenfell-gevel faalde binnen zeven minuten

Foto: Cobouw

Zeven grootschalige brandtests liet de Engelse overheid deze zomer uitvoeren op gevelsystemen zoals die werden toegepast op de Grenfell toren. Zelfs de oorspronkelijke voorgeschreven gevel, voordat de brandvertragende kern werd wegbezuinigd, faalde jammerlijk in het laboratorium van BRE.

De eerste test met de ACM-panelen met niet brandvertragende kern van polyethyleen en een pakket pir-isolatie van 10 centimeter dikte, werd door de onderzoekers al na minder dan 7 minuten Afgebroken. Dit is de combinatie zoals die bij de recente renovatie van de Grenfelltower is gebruikt. Dezelfde gevelpanelen, maar dan met 10 centimeter steenwol faalde eveneens in de brandtest. Net als de gevel met ACM-brandvertragend polyethyleen met daarachter weer Pir.  Dat is de combinatie waarop Grenfell werd ontworpen, maar die bij een bezuinigingsronde plaats maakte voor de ACM-panelen met polyethyleen. Bij deze combinatie werd de test na 23 min afgebroken.

Nadat bij de sloop van de gevel van het Grenfell-complex ook fenolschuimplaten werden aangetroffen op sommige plaatsen,  is daar ook nog een zevende praktijktestmee uitgevoerd. Die combinatie doorstond de brandtests. Fenol- en resolschuimplaten verdringen in de Britse markt steeds vaker pir- en purplaten.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Juridisch adviseur/jurist/advocaat, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Gebouwbeheerder, Constructeur, Aannemer