Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Gasloos huis maakt snelle opmars

Vier op de tien nieuwbouwwoningen werden vorig jaar zonder aardgasaansluiting opgeleverd. Het aandeel gasloze nieuwbouw stijgt snel.

Dat blijkt uit onderzoek van Rigo. In de Randstad wordt al meer dan de helft van de nieuwbouw zonder gas gebouwd. De komende vijf jaar zal minstens 53 procent van de nieuwbouw aardgasloos zijn, blijkt uit de bouwplannen. In dat percentage zijn bouwhoofdstad Amsterdam en ook Eindhoven niet meegenomen. In Amsterdam rekent men de komende twee jaar op 75 procent aardgasloze bouw. In Eindhoven is het aandeel nog niet vergunde bouwplannen zonder gas zelfs al 90 procent.

In sommige gemeenten, zoals Purmerend en Almere, werden in 2017 bijna 100 procent van alle woningen opgeleverd zonder aardgas. Nieuwe woningen in deze gemeenten worden met name op stadsverwarming gekoppeld.

Kanttekening bij het onderzoek is dat maar 56 procent van de gemeenten aan het onderzoek heeft deelgenomen en dat veel van de deelnemende gemeenten geen goed overzicht heeft over gasloos bouwen.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Gebouwbeheerder, Aannemer