Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Engeland hervormt stelsel bouwregels

Nieuwe regels en een ingrijpende cultuurverandering zijn nodig om de race naar de bodem voor brandveiligheid van hoogbouw te doorbreken. Daarvoor pleit een onderzoekscommissie van de Engelse overheid naar aanleiding van de Grenfell-brand bijna een jaar geleden.

De commissie onder leiding van Judith Hackit presenteerde haar bevindingen 17 mei aan het Britse parlement. Hackit hekelt de onverschillige houding van de Engelse bouwwereld. Vaak kennen bouwers  de voor hen relevante regels helemaal niet en is iedereen ze er alleen maar op gericht om een werk zo snel en goedkoop mogelijk te realiseren. Om de gewenste cultuurverandering te bewerkstelligen moeten volgens Hackit onder andere de aanbestedingsregels op zijn kop en is het zaak de verantwoordelijkheid voor veiligheid duidelijker onder te brengen.

Een nieuwe organisatie, de JCA, moet coherente regelgeving bewaken die door verschillende overheden wordt uitgevaardigd en ook waken voor goede afstemming  met standaarden en normen die de industrie onderling afspreekt.  Om de nieuwe regels beter af te dwingen worden hogere boetes ingevoerd en zijn ook gevangenisstraffen mogelijk voor aannemers die de regels aan hun laars lappen.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Ontwerper, Juridisch adviseur/jurist/advocaat, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Constructeur, Aannemer