Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Energiebesparing en brandveiligheid: waar wordt op gelet?

Vanuit het oogpunt van energiebesparing en om opwarming van de aarde tegen te gaan, is het van groot belang om gebouwen te isoleren. Zo’n 40% van de Europese energiebehoefte komt immers van gebouwen. Veel gebouwen zullen daarom in de komende jaren worden voorzien van geïsoleerde gevelsystemen.

Met de recente geschiedenis – de brand in de Londense torenflat afgelopen juni – nog vers in het geheugen, moge het duidelijk zijn dat de isolerende gevelsystemen, de zogenaamde ETICS (External Thermal Insulation Composite System), ook brandveilig dienen te zijn. De isolerende laag wordt meestal aan de buitenzijde van een bestaand gebouw aangebracht. Ze bestaan veelal uit een kunststof isolatiemateriaal dat wordt afgewerkt met een stucpleisterlaag. Bij onze oosterburen worden deze systemen al toegepast.

Ook dit soort systemen moeten worden beoordeeld op hun brandveiligheid. Over het algemeen is deze beoordeling er op gericht na te gaan of in het gevelsysteem een volledig ontwikkelde brand kan ontstaan. Bestaande brandveiligheidstests hebben echter vaak onvoldoende ‘vuurkracht’ om de buitenschil te beschadigen. Om die reden wordt er op Europees niveau hard gewerkt aan methoden om ook de ETICS realistisch te testen op hun brandveiligheid.

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer