Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Eigenbouw rendabeler dan seriebouw

Federatie Welstand

Goed nieuws voor burgers die dromen over een volledig zelf ontworpen woning. Eigenbouw levert namelijk niet alleen voor burgers meer op, maar is ook voor de gemeente goedkoper in vergelijking met seriematige bouw. Dit blijkt uit rapport Eigenbouw: de moeite waard.

Deze conclusie kan leiden tot een groter aanbod van kavels bestemd voor (collectieve) eigenbouw. Onderzoeksbureau Stec Groep onderzocht voor het Expertteam Eigenbouw de kosten van elf locaties eigenbouw en seriematige bouw staat. Hieruit blijkt dat de plankosten bij eigenbouw bijna vijftig procent lager liggen. Dit compenseert ruimschoots de 10 procent hogere kosten voor tijdelijk beheer van de gronden.

Bovendien houdt de gemeente financiële ruimte over voor begeleiding en voorfinanciering van de planfase alvorens een eigenbouwer hypotheek aan kan vragen. Ook kunnen de grondopbrengsten bij eigenbouw hoger uitvallen. De kosten voor de gemeente zijn lager, evenals de stichtingskosten voor de eigenbouwer. De waarde van woning is bij oplevering juist hoger.

Strak proces en organisatie

Op één terrein vergt eigenbouw meer van de gemeente: het vraagt om voldoende expertise. De gemeente heeft bij Eigenbouw meer te maken de individuele belanghebbenden. “Dit vraagt in de praktijk om een gestroomlijnd strak proces en organisatie”, vermeldt het rapport. "Ook de transparantie en consistentie in handelen zijn belangrijk. Daar moet van tevoren goed over nagedacht worden. Bovendien moet de gemeente in staat zijn een grote diversiteit aan vragen van initiatiefnemers te beantwoorden." aldus de onderzoekers.

 

Expertteam Eigenbouw

Gemeenten die hiermee weinig ervaring hebben kunnen rekenen op de hulp van het Expertteam Eigenbouw. Dit team bestaat uit experts van gemeenten die al ruime kennis en ervaring rondom eigenbouw hebben. Zij ondersteunen gemeenten in de besluitvormings- en planfase. Het Ministerie van BZK neemt vijftig procent van de kosten voor de inhuur van deze experts voor haar rekening.

 

Meer informatie ?

Bron: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Ontwikkeling, Ontwerp, Initiëring/Voorbereiding, Initiatief
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Ontwerper, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Aannemer

Gerelateerde artikelen