Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Eerste labels geluid van vloerproducten op de markt

Geluidslabels op producten zijn een belangrijke stap richting minder geluidsoverlast. Het aantal sterren op een label bepaalt in hoeverre het product isoleert. De eerste geluidlabels NTA 5098 zijn nu te vinden op de producten. Het label (met drie sterren) is voor ondervloeren die geschikt zijn om op een betonnen vloer te gebruiken, volgens de modeltekst voor een huishoudelijk reglement of huurcontract, zoals ook in NTA 5098 'Geluidlabeling van producten voor vloerafwerking' staat.

Wie laminaat wil leggen in zijn woning kan een hele studie maken over vloer, ondervloer, dikte, decibellen, ΔLw en ΔLlin, maar met de komst van de geluidslabels is dat niet meer nodig.

Het aantal sterren op het label wordt bepaald op basis van laboratoriumonderzoek. Leveranciers van (onder)vloerproducten hebben dit label ingevoerd. Deze afspraak is gemaakt met een groot aantal fabrikanten van vloerbedekking en ondervloeren. Ook andere deskundigen, zoals de Nederlandse Stichting Geluidshinder, hebben hier aan mee gewerkt. NEN begeleide dit proces en heeft begin dit jaar NTA 5098 gepubliceerd. Een beheercommissie zorgt voor de afhandeling van vragen en klachten.

Geluid door lopen van bovenburen is de meest voorkomende hinder in meergezinswoningen. Om de kans op hinder te verminderen staat in een huurcontract of splitsingsakte, of in een regelement van een Vereniging van Eigenaars, vaak een clausule hierover. NTA 5098 ‘Geluidlabeling van producten voor vloerafwerking’ bevat een tekst voor in het huurcontract of reglement, dat simpel naar een aantal sterren verwijst.
Een product met vijf sterren isoleert het best, een product met één ster isoleert nauwelijks. Bij de sterren staat vermeld voor welke combinatie dat geldt. De isolatie is namelijk afhankelijk van de combinatie van de topvloer en het type ondervloer.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail info@nen.nl.

Bron: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer