Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Drones voor brandveiligheid

Brandweer Nederland werkt momenteel aan de landelijke inzet van drones. Wat gaan de onbemande vliegtuigjes van de brandweer betekenen voor de brandveiligheid in Nederland? Het opsporen en monitoren van branden. Het identificeren van explosieve chemische stoffen. Het vinden van drenkelingen. Het ondersteunen van onderzoek naar brand na incidenten. Het efficiënter maken van de operationele voorbereiding op brandbestrijding. De mogelijkheden om drones in te zetten bij de brandweer lijken eindeloos.

Wilbert Kleijer, projectleider drones bij Brandweer Nederland en officier bij Brandweer Midden- en West-Brabant, is overtuigd van de waarde van unmanned aerial vehicles voor de effectiviteit en efficiëntie van de repressieve inzet en hulpverlenende taken van de brandweer. “Met drones kunnen we beter, sneller en goedkoper optreden. Je kunt bijvoorbeeld met een drone met warmtebeeldcamera’s rond een pand vliegen om in kaart te brengen waar zich hittebronnen of vuurhaarden bevinden. Van die informatie kan de brandweer dankbaar gebruik maken voor het bepalen van de inzet en daarmee verspreiding of overslag van brand voorkomen.”
 
Wetswijziging bemoeilijkt implementatieproces
 
Het gebruik van drones met infraroodcamera’s, warmtebeeldcamera’s en geursensoren lijkt toekomstmuziek. Maar Brandweer Twente maakt al sinds 2013 gebruik van drone Argus, die beelden van een gewone camera en een warmtebeeldcamera live naar de laptop van de piloot doorgeeft. Daarnaast is Midden- en West-Brabant in 2013 aangewezen als pilotregio om te oefenen en te experimenteren met drones. “Vanuit de pilotregio’s geven we vorm aan de opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie om als brandweer een landelijk kader en een landelijke organisatie voor de inzet van drones te ontwikkelen, die is afgestemd op de werkwijze bij politie en defensie”, vertelt Kleijer.

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Regelgeving, Gebruik
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer