Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Brandgedrag van gevels onder de loep

Sinds de brand van de 24 verdiepingen tellende Grenfell Tower op 14 juni 2017, zijn er beduidend meer zorgen over de risico’s van een brandgevaarlijke gevel. Het onderzoek naar deze brand, waarbij 71 mensen omkwamen is nog in volle gang. Adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs krijgt ondertussen vele vragen over de brandklasse van gevels. Kortom, hoogste tijd voor meer duidelijkheid over de belangrijkste aandachtspunten voor het brandgedrag van gevels.

Voor het behalen van een brandklasse volgens NEN-EN 13501-1 zijn meerdere factoren van invloed. Als eerste is het belangrijk dat de gewenste gevelopbouw in zijn geheel is getest op brandgedrag. Bij gevels is niet alleen de gevelafwerking van belang maar ook de opbouw achter de gevelafwerking, zoals bijvoorbeeld de isolatie en de aanwezigheid van een spouw. Deze onderdelen kunnen namelijk ook invloed hebben op het brandgedrag van de gevel.

Combinatie

Een gevelafwerking die voldoet aan brandklasse B is niet onbrandbaar en levert een bijdrage aan de voortplanting van een brand. Dit betekent dus dat een brandklasse B  gevel onder een brandbelasting meebrandt en voor branduitbreiding kan zorgen. Een strengere brandklasse zorgt er voor dat de bijdrage minder groot is. Vaak zijn materialen getest op een onbrandbare achtergrond, toepassing op een achtergrond die wel brandbaar is kan niet zomaar. Bij de combinatie van meerdere materialen die elk afzonderlijk aan klasse B voldoen, is het mogelijk dat de samengestelde constructie niet aan brandklasse B voldoet. De brandklasse van de gehele constructie kan dan verschuiven naar bijvoorbeeld klasse C of D.

Links

Lees verder bij Brandveilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur BWT, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Constructeur, Aannemer