Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Branddeuren: Waaraan moeten deze voldoen?

Om een gebouw brand- en vluchtveilig te maken, plaats je branddeuren. Deze brandwerende deuren hebben weerstand tegen vuur zodat branddoorslag wordt uitgesteld. Waaraan moeten deze branddeuren voldoen en waar controleer je ze op? Een checklist.

De informatie uit deze checklist komt uit het boekje Essentiële bouwkundige controlepunten van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) en biedt inzicht in de normen, controlepunten en hoe vaak je branddeuren moet controleren.

Branddeur of brandwerende deur? 

Branddeuren, brandvertragende deuren of brandwerende deuren dienen allemaal voor hetzelfde doel; rook en brand buiten de deur houden. Er zijn diverse typen deuren zoals brandwerende schuifdeuren, brandwerende rolluiken, brandwerende draaideuren en brandwerende overheaddeuren. Daarbij heb je industriële branddeuren en de zogenoemde voetgangersdeuren. Deze checklist geldt voor beide type deuren, tenzij anders is vermeld.

Branddeuren: de eisen, normen en testen

Alle branddeuren moeten voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit. Of ze daadwerkelijk voldoen, kun je toetsen aan de normen NEN 6069:2011 en NEN EN 1634-1. Deze omschrijven op welke manier een branddeur moet worden getest en onder welke voorwaarden. De verwijzing naar NEN 6069:2005 zal in de toekomst alleen voor bestaande bouw gelden.

Vanuit het testrapport en brandrapport volgt een classificatie hoe brandveilig de deur is: E (vlamdichtheid), W (straling) of I (isolatie). De leverancier toont middels het testrapport aan of de branddeur aan de wettelijke eisen voldoet. Let goed op of u over het testrapport voor het gelijke type branddeur bezit en vertrouw alleen rapporten van geaccrediteerde instellingen zoals TNO, Peutz of Efectis.

Hoeveel mag een branddeur afwijken van een geteste deur?

De prEN 1569 (Europese Extended Applications voor deuren) vertelt in hoeverre een deur mag afwijken van de geteste deur. Per type brandwerende deur is er een lijst met alle regels. Gecertificeerde en geaccrediteerde instellingen mogen toestemming geven voor afwijkingen die niet in de documenten staan.

Hoe vaak moet je een brandvertragende deur controleren?

BBN adviseert om ieder jaar de industriële branddeur te laten controleren door een extern, deskundig bedrijf. “Daarnaast dient de gebruiker meermaals per jaar de signalering en daadwerkelijke sluiting van de deur te controleren.” Ook is het verstandig om jaarlijks brandwerende voetgangersdeuren te (laten) checken.

Links

Lees verder bij BrandVeilig.com

Bron: 
Brandveilig.com
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik
Doelgroep: 
Plantoetser, Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gebouwbeheerder, Aannemer