Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Bouwkosten schieten omhoog: “Prijzen stijgen weer met minimaal 7,5%”

De stijging van de bouwkosten zet voorlopig in razend tempo door. Kenniscentrum BDB verwacht dat de prijzen zeker stijgen tot 2020 met als kantelpunt 2022. “Dit jaar stijgen de kosten alweer met 7,5 procent.”

Afgelopen jaar zijn de bouwkosten met 7,5 procent gestegen en dit jaar zal de stijging weer op zo’n percentage uitkomen, voorspelt Ted Peek, general manager bij BDB. Structureel gaat het om 2,5 procent aan prijsstijgingen in cao-lonen en materialen en conjunctureel komt daar nog eens 5 procent bovenop omdat de vraag alsmaar toeneemt en het aanbod daarin achter blijft.

Moonen failliet door stijgende kosten

“Daarom heen zit nog een bandbreedte van 10 procent. Als opdrachtgever moet je de komende jaren daar nadrukkelijk rekening mee houden.”

Maar het is ook een factor van belang bij het aannemen van bouwopdrachten tegen een ‘fixed price’, iets wat in de bouw heel gebruikelijk is. Want bouwers kunnen zelf eveneens in de problemen komen als een project moet worden gebouwd tegen een te laag budget.

Zelf in de mangel

Na het binnenhalen van de opdracht wordt bij veel projecten ruim 80 procent extern ingekocht en ook bij toeleveranciers en onderaannemers worden fiks hogere prijzen gerekend. De Brabantse bouwgroep Moonen is een van de eerste slachtoffers van dit nieuwe fenomeen. Vorige week ging de Brabantse bouwer failliet en gaf daarbij aan dat de stijgende bouwkosten het laatste zetje gaf waardoor de rekeningen niet meer konen worden betaald.  Door de crisis is bij veel bedrijven het vet op de botten verdwenen.

Wie de rol van hoofdaannemer op zich neemt moet opletten niet zelf in die mangel terecht te komen. Toch gebeurt het bijna nooit dat in het contract bepalingen zijn opgenomen voor tussentijds stijgende kosten. Op z’n best volgt een contract de indexering van het CBS, maar die cijfers lopen altijd achter.

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Aanbesteding, Financiering/Exploitatie, Ontwerp, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Constructeur, Aannemer

Gerelateerde artikelen