Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Aardbevingsnorm nog altijd niet in Bouwbesluit

Minister Kamp en Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, drongen er vorig jaar nog zo op aan: zet snel een aardbevingsnorm in het Bouwbesluit. Fiks hogere bouwkosten gooiden echter roet in het eten, blijkt uit onderzoek van Cobouw. Ontwikkelaars lappen de richtlijn aan hun laars en Groningers kopen nieuwe woningen die niet aardbevingsbestendig zijn.

De regels voor aardbevingsbestendig bouwen hadden al lang in het Bouwbesluit kunnen staan. Sterker nog. Alders had daar ruim een jaar geleden zelfs op aangedrongen bij minister Blok. “Maak die NPR zo snel mogelijk verplicht omwille van de rechtszekerheid”, klonk zijn advies. Niet iedereen vond dat verstandig. De commissie Meijdam (ook een VVD’er) adviseerde juist het tegenovergestelde. Maar Kamp volgde zijn partijgenoot Stef Blok die over bouwregels ging. “De norm komt zo snel mogelijk in het Bouwbesluit”, schreef hij aan de Tweede Kamer. Het was cadeautjestijd. December 2015.

Om onduidelijke reden ging het mis

Niets, helemaal niets leek een snelle invoering van de aardbevingsnorm in de weg te staan. Het concept van de ministeriële regeling was zelfs al naar Brussel gestuurd. Op een haar en handtekening na stond de aardbevingsnorm in het Bouwbesluit. En toch ging het mis. Om volstrekt onduidelijke reden. In de stukken van de Tweede Kamer wordt die plotselinge koerswijziging nergens goed verklaard. En dat roept vragen op. “Waar stagneerde de boel”, vraagt een bouwregeldeskundige zich af? “In de ministerraad of in het ambtelijke circuit?” Wie hield de witte, definitieve, tot het laatst bediscussieerde NPR 9998 uit de bouwregels? Alders? Kamp? Blok? Meijdam? Of was het de NAM? En waarom eigenlijk?

Links

Lees verder bij Cobouw

Bron: 
Cobouw
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Gebouwbeheerder, Constructeur, Aannemer