Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Aansluitplicht op aardgas vervalt

De Eerste Kamer heeft de Wet Voortgang Energietransitie (VET) aangenomen. Daarmee vervalt de plicht om nieuwbouw aan te sluiten op aardgas. De Wet VET is een wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De wijziging moet Nederland helpen om te schakelen naar een duurzaam energiesysteem.

De wet biedt extra ruimte voor experimenten en innovaties. Daarvoor is er een duidelijkere rolafbakening tussen netbeheerders, netwerkbedrijven en marktpartijen. Daarnaast is het niet meer verplicht om nieuwbouw aan te sluiten op het aardgas. De Tweede Kamer stelde bijna unaniem voor om deze gasaansluitplicht te laten vervallen.

Nieuwe tender voor ‘gasloze’ innovaties

De Wet VET past in de ontwikkeling om de gebouwde omgeving los te koppelen van het aardgas. Ook bij bestaande wijken, woningen en gebouwen is dit nodig. Hiervoor is de innovatietender ‘Kortetermijninnovaties aardgasloze wijken, woningen en gebouwen’ geopend.

De tender nodigt bedrijven uit nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en toe te passen. De innovaties moeten de transitie versnellen, versoepelen en minder kostbaar maken.

Links

Lees verder bij RVO

Bron: 
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Zie ook: 
Categorieën: 
Dossiers: 
Procesfase: 
Voorbereiding, Uitwerking, Uitvoering/Realisatie, Wetgeving, Regelgeving, Beheer/Onderhoud, Ontwerp, Gebruik, (Her)ontwikkeling
Doelgroep: 
Plantoetser, Projectontwikkelaar, Opdrachtgever, Adviseur, Architect/ontwerper, Beleidsmedewerker, Gemeentebestuurder, Gebouwbeheerder, Aannemer