Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Van notitie tot 8 uur journaal

‘Instortingsgevaar tijdens oefening nieuwe Bouwwet’ kopte Cobouw op 9 augustus. De basis van deze kop was een ‘gelekte’ interne memo over het experiment Keurmerk Garantiewoningen. Het memo – opgesteld door de gemeente Den Haag – geeft de bevindingen van Den Haag met het experiment tot nu toe weer.

In eerste instantie leek het bericht zonder al te veel commotie voorbij te gaan, totdat een week later Trouw het oppikte en de editie van 16 augustus opende met de kop ‘Bouw faalt als keurmeester van zichzelf’. En toen ging het los: NOS, het Algemeen Dagblad en NU.nl zetten diezelfde ochtend nog stukken op hun website en zowel het NOS Journaal als RTL Nieuws komen met items tijdens hun journaals. Iedereen die er iets mee te maken heeft is plotseling interessant en wordt gebeld door de journalisten. Het bericht op Cobouw is “gepromoveerd” tot landelijk nieuws. Zoals later die dag Thomas van Belzen twittert: eindelijk landelijke aandacht voor bouwregels en toezicht!

Oneliners

Als we teruggaan naar de basis – de notitie van Den Haag – en vervolgens kijken wat de media er van gemaakt heeft dan vallen vooral de koppen op. De zorgvuldig gekozen woorden van Den Haag worden vertaald tot oneliners die het nieuws een stuk ‘aantrekkelijker’ maken. Een aantal voorbeelden:

  • 'Wegens instortingsgevaar bij verder bouwen heeft de gemeente de bouw stilgelegd' werd in bijna alle gevallen afgekort tot ‘instortingsgevaar’
  • Uit uitgebreide casusbeschrijving over een discussie met betrekking tot de berekening van een fundering wordt teruggebracht tot ‘fundering niet in orde’ en ‘mogelijke scheurvorming’
  • Omdat de gemeente niet zelf heeft meegekeken – de private partijen wel, maar die hebben dat niet gerapporteerd – constateert de gemeente op zich terecht dat ‘Het risico bestaat dat zij, zonder het te weten, ondeugdelijke woningen hebben betrokken.’ In het nieuws wordt dat al snel breder getrokken naar ‘onverwachtse ellende voor bewoners’, met als meest extreme uiting ‘Langer experimenteren is spelen met levens.’
  • Wat de een ‘de uitgelekte notitie’ noemt (wat klopt) noemt de andere ‘de evaluatie van de onderzoekers’


Doelen experiment

Voor de duidelijkheid: de bevindingen van Den Haag kloppen en de hiervoor beschreven creatieve aanpak snap ik (nieuws moet ook verkopen). Wat me wel stoort is dat niemand op het idee schijnt te zijn gekomen om nu eens na te gaan wat voor experiment het nu eigenlijk betreft. En wat de doelen van dat experiment zijn. Een aantal koppenmakers had het bij het juiste eind, schijnbaar zonder het zelf te weten:


Eerst oefenen

De crux van mijn betoog is: een experiment doe je om van te leren! Eerst oefenen – onder het wakend oog van de gemeente – en pas als het kan op eigen benen staan. Ik ben het met Den Haag eens dat sommige fouten niet hadden mogen plaatsvinden. Maar deelnemers met die poging om op eigen benen te staan om de oren slaan is onterecht. Volledig onterecht.

Meer lezen over het experiment Garantiewoning? Dat kan hier

Hajé van Egmond

Deze column is eerder verschenen op Cobouw.nl

 

Dossiers: 

Gerelateerde artikelen

28-05-2018
tijdschriftartikel
18-05-2018
tijdschriftartikel
30-04-2018
tijdschriftartikel
26-09-2017
tijdschriftartikel